Studio Cocoon Logo

Studio Cocoon

Pilates: Ontstaan

Joseph Pilates

Pilates is een holistisch body-mind-spirit trainingsconcept dat begin vorige eeuw ontwikkeld werd door Joseph Pilates onder de naam ‘Contrology’. Hij ontwikkelde zijn methode tijdens WOI waar hij in verschillende kampen in Engeland zijn gewonde medegevangenen hielp revalideren met zijn oefeningen, zowel op de mat als op de bedden waar hij hen hielp opnieuw kracht op te bouwen mbv touwen en veren die hij aan de hospitaalbedden bevestigde. Tijdens de oorlog leerde hij in de kampen boksen. Na de oorlog keerde hij terug naar Duitsland waar hij een tijdje als trainer bij de politie werkte.

Hij bleef echter niet in Duitsland maar emigreerde naar Amerika, waar hij in New York zijn ‘The pilates Universal Gymnasium’ oprichtte, samen met zijn levenspartner en medewerkster Clara Zuener, die hij op de boot op weg naar New York leerde kennen.
Zijn studio bevond zich in een gebouw waar veel dansers en artiesten trainden. Hij bouwde er een zeer groot cliënteel op; dansers kwamen bij hem revalideren en sterker worden.

Tot aan zijn dood in 1967 leidde hij anderen op om zijn bewegingsleer door te kunnen geven. Zijn partner Clara bleef nog 10j na zijn dood verder lesgeven. De eerste generatie die door Joseph zelf opgeleid werden noemen we ‘The Elders’. Zij leidden zelf zeer veel mensen op in hun eigen studio’s en ondertussen zijn er over de hele wereld ontelbare pilates studio’s waar er volgens de klassieke pilates methode lesgegeven wordt.